Wel de snelheid, maar geen punten voor Schotman in Donington

Robert Schotman zit op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Op Donington Park werd hij voor de derde achtereenvolgende keer van zijn motor gereden door een andere rijder. Robert behoorde in alle droge trainingen tot de snelste rijders en daardoor is het enorm balen dat hij dit telkens niet kan omzetten in een goed resultaat.

Robert Schotman begon erg sterk aan het World Supersport 300 weekend in Donington Park. De coureur uit Dordrecht zette namelijk na twee vrije trainingen de snelste tijd van zijn groep. De eerste trainingsdag werd verreden onder zonnige omstandigheden en tussen de eerste en tweede sessie wist het MTM MotoPort team een stap te maken met de afstelling van de Kawasaki. Tijdens de tweede dag waren de weersomstandigheden compleet anders. Robert klokte een vierde tijd van zijn groep in de natte derde vrije training.

Ook in het begin van de Superpole, tevens op een natte baan, stond Robert er goed bij. Maar toen schoof ineens de voorkant van zijn motor weg en kwam de 20-jarige coureur ten val. Bij de crash brak de clipon af, waardoor Robert later in de sessie niet meer in actie kon komen. Robert zakte daardoor buiten de top-dertig in de gecombineerde uitslag, waardoor hij zaterdagmiddag van start moest in de Last Chance Race. Erg zonde, omdat hij tot aan de valpartij steeds tot de snellere rijders behoorde.

De rijders gingen in de Last Chance Race van start op regenbanden. De baan droogde gedurende de race op, waardoor het belangrijk was om zuinig met de banden om te gaan. De eerste zes van de Last Chance Race plaatsen zich voor de hoofdrace. Robert reed een bekeken een wedstrijd, die hij afsloot op een derde plaats. Robert stond zondag wel voor een uitdaging, want er stond hem een inhaalrace te wachten vanaf de drieëndertigste startpositie.

Ook in de droge warm up draaide Robert vooraan mee en eindigde hij als vijfde. Na de start van de hoofdrace begon Robert gelijk plaatsen goed te maken. Binnen een aantal ronden reed hij aan de rand van de punten en het tempo van de Kawasaki coureur lag gelijk aan de koplopers. Vervolgens kwam Robert in een groepje terecht met een aantal onervaren en wilde rijders. Dit koste Robert uiteindelijk zijn wedstrijd. In de zevende ronde werd Robert aan zijn stuur getikt en kwam hij vervolgens ten val. Dit betekende de derde race op rij dat Robert door toedoen van een ander uit de race werd geholpen.

Robert Schotman: ‘Het is bijna niet te geloven dat ik de race op dezelfde manier moet beëindigen als de voorgaande twee; eraf gereden worden door een andere rijder. Ik wist vanaf P32 veel plaatsen te winnen in de openingsfase en reed rondetijden die gelijk lagen aan de kop. Vervolgens werd ik bij het aanremmen van de hairpin tegen mijn stuur gereden, waardoor ik samen met die rijder ten val kwam. Er zitten in deze klasse veel rijders die veel te wild en niet nadenken en dat kost mij nu voor de derde keer op rij een wedstrijd. We hadden het hele weekend de snelheid, net als in Misano maar dan is het enorm balen als je dit telkens niet kan omzetten in punten.’

De race in Donington was de laatste wedstrijd voor de zomerstop. Robert zal in deze periode sowieso nog in actie komen tijdens de Gamma Racing Day in de ONK Supersport 300 klasse. Dit evenement op het TT Circuit Assen vindt plaats van 16 t/m 18 augustus. Tussendoor staan er voor Robert ook meerdere evenementen met de RACE-KIDS Academy op het programma. De volgende World Supersport 300 wedstrijd is zondag 8 september op Portimão in Portugal.