Sterk optreden Schotman niet beloond

Afgelopen weekend werd in Silverstone de KTM World Final verreden. De beste 5 rijders uit 5 verschillende nationale KTM RC 390 Cups kwamen samen in Silverstone om tegen elkaar te racen. Er werden 2 prachtige en spannende races gereden met in beide races een kopgroep van meer dan 15 man. Robert Schotman wist de eerste race als 4e te finishen, op minder dan een halve seconde van de winnaar. De tweede race ging hij onderuit terwijl hij op dat moment op de eerste positie reed.

Vorig weekend werden de laatste races verreden in de Red Bull MotoGP Rookies Cup van 2015, met een 14e en een 11e plek in de races wist Robert opnieuw punten te pakken. Echter kreeg het jonge talent uit Dordrecht ook vervelend nieuws te horen, in het seizoen 2016 is er geen plaats meer voor hem in de Rookies Cup ondanks een nette 10e positie in het eindklassement van het kampioenschap. Deze nieuwsbrief bevat Robert’s verslag van de KTM RC Cup race op Silverstone  van afgelopen weekend en van de Red Bull Rookies Cup races in Aragon.

IMG_7280

KTM Cup
Op vrijdag waren er twee vrije trainingen ter voorbereiding op de kwalificatie en races, die op zaterdag en zondag werden verreden. Robert begon sterk tijdens de eerste vrije training.
Robert: “De baan was niet nieuw voor mij aangezien ik al met de Red Bull Rookies Cup op Silverstone had gereden. Alle rem- en schakelpunten moest ik echter wel opnieuw uitzoeken en dat ging goed. Ik zat al snel goed op snelheid en wist de vrije training op de eerste plek af te sluiten. Ik had wel wat problemen met de grip aan de voorkant dus hebben we voor de tweede vrije training een aanpassing aan de vering gedaan. Dit pakte goed uit want ik kon me goed verbeteren. Het gevoel was de tweede vrije training beter en ik kon mijn tijd aanscherpen. Silverstone heeft veel rechte stukken waardoor slipstream heel belangrijk was maar ik had heel de sessie alleen gereden. Toch had ik de tweede tijd, vlak achter de eerste.”

Zaterdag
Zaterdag ochtend gingen de rijders de baan op voor de kwalificatie. Eerst werd de startprocedure voor de wedstrijd gesimuleerd en gelijk daarna werd de kwalificatie gestart. Robert wist halverwege de sessie een goede tijd neer te zetten die op dat moment goed was voor de tweede positie. Deze tijd was met een beetje slipstream gezet. Met nog 10 minuten te gaan ging Robert alleen rijden maar zonder slipstream kon hij zijn tijd niet meer verbeteren. Andere rijders deden dat wel waardoor Robert terugzakte naar de 7e positie. Dit werd zijn startposite voor de race.

10606341_10153089397741878_2710037545423756878_n

Robert: “Mijn start van de eerste race was niet zo goed. Ik verloor in de eerste ronde 2 plekjes omdat er heel hard gestreden werd. Iedere bocht gingen we met 5 man naast elkaar de bocht in. De Amerikaanse en Engelse rijders reden iedere bocht alsof hun leven ervan af hing waardoor rijders elkaar vaak raakten. Na een paar ronde herpakte ik mezelf en wist verder naar voren te komen. Ik ging als tweede de laatste ronde in maar op een van de lange rechte stukken werd ik door 4 rijders ingehaald. Ik wist me weer naar plek 3 te knokken maar kon die plek in de laatste bocht net niet vast houden, ik werd net 4e. Ik was hier niet helemaal tevreden mee omdat ik tijdens de race me te vaak opzij had laten zetten en niet agressief genoeg was geweest.”

Zondag
Robert: “Race 2 moest ik op de 16e plek starten aangezien de startgrid voor race 2 werd bepaald met de snelste rondetijden van race 1. Mijn start was redelijk en ik won nog niet veel plekken. Halverwege de ronde wist ik echter wel veel plekken te pakken toen er twee rijders elkaar raakten en vielen. Ik kwam hierdoor gelijk op plek 6 over start en finish. In de 4e ronde wist ik naar de eerste plek door te stomen en in dat rondje reed ik gelijk anderhalve seconde sneller. Op het rechte stuk kwamen er echter weer meerdere rijders uit de slipstream waardoor ik weer in het gevecht kwam. Met nog 2 rondjes te gaan lag ik opnieuw eerste. Bij het aanremmen van de laatste bocht remde ik iets te laat en net toen ik de rem wilde loslaten gleed de voorkant weg en ging ik onderuit. Het was heel jammer aangezien ik nu veel sterker reed dan in de eerste race en zeer grote kans maakte op de overwinning en de wereldtitel. De twee races gecombineerd ben ik toch nog 6e geworden.”


Red Bull MotoGP Rookies Cup

Bij aankomst op het circuit van Aragon stond Robert ’s ochtends een verrassing te wachten.Robert was met Olly Simpson gewisseld van chef monteur op verzoek van Simpson die zijn vertrouwen had opgezegd in zijn vaste monteur. Een enigszins vreemde gang van zaken wat betekende dat Robert in Aragon niet meer met zijn vaste monteur David kon samen werken maar met een voor Robert compleet nieuwe monteur. Echter verschilt de manier van werken niet ontzettend veel per monteur en de hoge mate van professionaliteit van alle monteurs bij de Red Bull Rookies Cup betekende dat Robert wel vertrouwen had in de nieuwe samenwerking.

MOTORSPORT - Rookies Cup, Dutch GP

De eerste training stond vlak voor de klok van twaalf op het programma. Robert: ”Het gevoel met de motor was direct prima echter heb ik tijdens de eerste sessie nog een verandering gedaan aan de voorkant waardoor de motor beter instuurde. Dit was vervolgend goed zichtbaar in de tweede sessie, constant reed ik tijden welke goed waren voor de zesde plaats waarbij ik mijn tijd continu kon verscherpen. Tegen het einde van de sessie zakte ik terug naar de 9e tijd. Mijn kwalificatie begon erg goed, ik zette in het begin direct een scherpe tijd neer welke op dat moment goed was voor de vierde plaats. Alleen kon ik mijn snelste tijd gedurende de sessie helaas niet meer verbeteren, hierdoor zakte ik af naar de 14e tijd. Polesitter Skinner had een kleine voorsprong op de rest van het veld, maar ik stond op minder dan een seconde van de nr2. Gezien de kleine verschillen was er dus van alles mogelijk in de races.”

Race 1
Onder een stralend zonnetje werd de eerste race van het weekend verreden op het circuit van Aragon. Omdat de verschillen zo ontzettend klein waren in het veld wist Robert dat hij vanaf de 14e plaats een goede start moest hebben om aansluiting te vinden met de groep van snelle rijders. Robert: ” Na een goede start wist ik diverse plaatsen te winnen, in de tweede ronde vond er een zware crash met diverse coureurs plaats in de kopgroep waarin ik me in bevond. Zelf bleef ik uit de problemen maar Bo Bendsneyder en Alex Viu bleven na de crash liggen, waardoor de race werd stopgezet. Dit was voor mij persoonlijk flink balen want ik had een uitstekende start en had aansluiting gevonden met de kopgroep.”

Nadat beide coureurs met een ambulance naar het Medical Centre waren gebracht werd de race na 20 minuten herstart in een uitgedund veld.  Robert:  “Mijn tweede start was goed maar ik kwam in het gedrang waardoor ik de aansluiting miste met de kop. Vervolgens was ik met nog 4 andere coureurs verwikkeld in de strijd om p9 waar ik veel aan de kop van dit groepje reed en het tempo goed kon bepalen. Maar in de laatste ronde ging het mis, Walid Soppe reed de laatste ronde aan de leiding met mij in zijn slipstream. In de tweede sector maakte Walid een foutje waardoor ik hem inhaalde, echter bij de volgende bocht probeerde hij mij direct weer in te halen.  Echter ging dit niet goed en reed hij bij mij achterop. Hierdoor kwam Walid zelf ten val en ik kon met veel moeite de motor overeind houden maar kwam wel buiten de baan terecht en het gehele groepje kwam mij voorbij, hierdoor kwam ik slechts als 14e over de finish….

MOTORSPORTS - Red Bull Rookies Cup 2015

Race 2
Op zondag morgen was het weer een stukje minder als de dag ervoor echter werd onze race nog steeds verreden onder zonnige omstandigheden. Direct na de MotoGP race gingen de Rookies Cup coureurs van start voor de laatste wedstrijd van 2015. Robert: “Vandaag heb ik een goede race gereden waar ik als 11e over de finish kwam. Na een goede start heb ik gestreden in grote groep die na enkele ronden uiteenviel in diverse kleinere groepjes. Gedurende de laatste ronden streed ik samen met Yurchenko en Gbelec om de 11e plaats. In de laatste ronde heb ik deze strijd in mijn voordeel weten af te sluiten. Op het rechte stuk voorafgaand aan de laatste bocht heb ik de beslissende inhaalmanoeuvre gedaan op Yurchenko en Gbelec. Bij het opgaan van het rechte stuk wist ik kort van hun slipstream te profiteren. Aangezien zij erg veel slingerden besloot ik om helemaal rechts, aan de buitenkant voor de laatste bocht, gewoon rechtdoor te gaan en zo kwam ik als eerste aan bij de laatste bocht. Vervolgens heb ik ultra laat geremd waardoor ze me niet meer konden passeren en ik als 11e over de finish kwam.

Geen Rookies Cup in 2016
Voorafgaand aan de tweede race op zondag heeft Robert het teleurstellende nieuws ontvangen van de Red Bull MotoGP Rookies Cup leiding dat Robert niet het zo gewenste derde seizoen in de Rookies Cup mag verblijven.  De reden voor deze keuze is een gelimiteerde hoeveelheid plaatsen in de cup waarbij men verwacht had dat Robert meer progressie zou maken. Het jonge talent uit Dordrecht is hier uiteraard teleurgesteld over maar kijkt ook met goede moed uit naar nieuwe kansen in 2016 en verder. Op het moment bekijkt Robert de opties voor komend jaar, waarover binnenkort meer.

Battle of the Nations
Aanstaand weekend komt Robert opnieuw in actie met de KTM RC 390 Cup. Hier zal hij zijn best gaan doen om de Nederlandse titel naar zich toe te trekken. Met nog 3 races te gaan heeft Robert slechts een kleine voorsprong op nr.2 in het kampioenschap, de kersverse winnaar van de KTM World Cup Final, Djim Ulrich.