Schotman twaalfde na intense thuisrace

De World Supersport 300 wedstrijd in Assen werd een groot gevecht met een kopgroep van ruim twintig rijders. Ook Robert Schotman maakte deel uit van deze groep en werkte hard om zich naar voren te werken. Robert wist in de slotfase beslag te leggen op de twaalfde plaats. Dit was niet de positie waar de MTM Kawasaki coureur voor ging, nadat hij in de eerste trainingen bovenaan op de tijdlijsten te vinden was.

Robert Schotman begon uitstekend aan de eerste trainingsdag op het TT Circuit Assen. Tijdens de eerste training bleef Robert lange tijd binnen, om zo zijn banden te sparen in de koude omstandigheden. In het tweede deel ging de MTM Kawasaki rijder de baan op en was tevens gelijk snel. Robert zette uiteindelijk de snelste tijd in de eerste vrije training. Ook in de tweede sessie van vrijdag eindigde Robert in de top, want hij zette een tweede tijd op de klokken. Zo goed als de eerste dag was, zo slecht was de tweede.

Tijdens de derde vrije training had Robert eerst te maken met technisch ongemak. Nadat dit opgelost was, kwam de coureur uit Dordrecht niet veel later hard ten val met een highsider. Gelukkig was Robert zelf oké, maar dit was natuurlijk niet lekker voor het zelfvertrouwen richting de kwalificatie. Ook in de Superpole zat het niet mee. De rijders waren constant aan het wachten op een sleepje en toen Robert eenmaal het juiste groep gevonden had begon het te regenen. Robert was dan ook teleurgesteld met zijn dertiende startplaats.

De start van de wedstrijd was goed van Robert, waarbij hij een aantal plaatsen wist te winnen. Er ontstond een gigantische kopgroep van meer dan twintig rijders. Robert wist langzaam maar zeker naar voren te komen in de groep, maar het was niet makkelijk om in het heftige gevecht rijders te passeren. In de slotfase van de race was de 20-jarige coureur aangekomen op de achtste positie, maar vervolgens miste hij een slipstream waardoor hij alle gewonnen posities weer verloren zag gaan. Robert kwam na twaalf ronden als twaalfde over de finishlijn.

Robert Schotman: ‘Mijn start was goed en ik wist wat plaatsen te winnen. Ik kon mee met de grote kopgroep. Het was een super heftige race, overal waar ik keek zag ik wel iemand voor mij, naast mij of achter mij. Stapje voor stapje wist ik naar voren te komen. Met nog zo’n drie ronden te gaan had ik een mooie positie voor de slotfase rond plaats acht. Toen miste ik één keer de slipstream, waardoor ik zes plaatsen verloren. Uiteindelijk nog met veel moeite weer teruggekomen naar plaats twaalf en op deze plek gefinisht. Niet het resultaat waar ik op gehoopt had. Ik hoop dat we dit jaar ook races gaan krijgen met een kleinere kopgroep waarin echt hard gereden wordt. Dat past beter bij mij dan in zo’n wilde grote groep rijden. Maar in deze situaties moet ik beter worden, zodat ik ook dergelijke races in de top-vijf kan finishen. Op naar Imola!’