Schotman toont snelheid tijdens Dutch TT maar wordt niet beloond

Afgelopen weekend was het hoogtepunt van de Nederlandse motorsport, de Dutch TT in Assen. Robert reed in Assen zijn tweede TT met de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Ondanks een veelbelovende start was het geluk dit weekend niet aan Robert’s zijde. De donderdag begon veel belovend met een 6e kwalificatie tijd, maar tijdens de eerste wedstrijd op vrijdag werd Robert uitgeschakeld door een val van Olly Simpson terwijl hij in de kopgroep zat. Voor de zaterdag was de beschadigde machine weer volledig opgebouwd door het team, echter reageerde de motor totaal anders dan de dagen ervoor waardoor Robert de gehele wedstrijd aan het vechten was tegen de machine wat resulteerde in een toch wel teleurstellende 10e plaats, gezien de getoonde snelheid tijdens het gehele weekend.

Robert zijn TT weekend begon al op woensdag met een aantal foto shoots en een live televisie interview bij RTV Drenthe.  Het interview is terug te kijken op, http://www.rtvdrenthe.nl/video/tt-journaal-21

MOTORSPORT - Rookies Cup, Dutch GP

TT Donderdag
Op donderdag begon het TT weekend dan echt, er werd gereden onder goede weersomstandigheden. De eerste vrije training begon boven verwachting goed en Robert had direct de snelheid te pakken. Robert:  “Ik kwam snel in mijn ritme en zat halverwege de sessie al een seconde onder mijn tijd van vorig jaar. Ik kwam na 15 minuten even de pits in om te drinken en toen lag ik zelfs tweede. Uiteindelijk eindigde ik 4e. De beste klassering die ik ooit bij de Red Bull Rookies Cup heb gehaald.” De toon was gezet, Robert heeft een aanzienlijke stap weten te maken en leek aansluiting te hebben gevonden bij de snelste jongens.

Met het vertrouwen en goede verwachtingen begon Robert aan de tweede sessie. Robert:” In de tweede vrije training wilde ik opnieuw in de top 5 komen en dat leek te gaan lukken aan het begin. Ik maakte echter een foutje en remde de motor onderuit in de langzaamste bocht. Door een rode vlag was er voldoende tijd om de motor te repareren en kon ik nog 3 rondjes rijden. De motor voelde vreemd aan maar dat kwam door een stuurhendel die scheef stond. Er kwam in mijn laatste rondje een snelle coureur voorbij die ik toch goed kon volgen en met die ronde wist ik naar de vijfde tijd te komen. Helemaal niet zo verkeerd na een val en met een beschadigde motor. Ik was dus ook tevreden en keek met veel vertrouwen uit naar de kwalificatie”

Op het einde van de donderdagmiddag de  kwalificatie. Robert:” De kwalificatie ging goed, ik lag op de 7e plek halverwege de sessie en ik besloot even de pits in te gaan. Toen ik weer de baan op kwam reed Bo een stuk achter mij. Ik heb even op hem gewacht en kon een rondje achter hem aan. Ik verbeterde mijn rondetijd direct met een seconde en ging naar de vijfde plek. Ik ging opnieuw de pits in om vervolgens alleen de baan op te gaan en wist toen nog twee tienden van mijn tijd af te halen en daarmee werd ik 6e. Mijn beste startplek tot nu toe met een mooi uitzicht op top 5 of zelfs podium voor de races.”

TT Vrijdag
De eerste race voor de Rookies Cup stond om 16.30 op het programma, de verwachtingen waren hoog gespannen en het doel was een top 5 klassering. Robert was uitstekend weg, maakte bij het aanremmen van de Strubben een klein foutje maar kon direct aansluiten bij de kop. Robert: “Race 1 begon super. Ik zat in de kopgroep na een goede start en kon daar goed in meekomen. Ik vond steeds beter de aansluiting en een top 5 zat er zeker in totdat Olly Simpson voor mij viel. Ik kon geen kant meer op en klapte er boven op wat resulteerde in een einde van de eerste race. Bij de crash raakte ik met mijn kruis vol de tank waardoor ik na afloop behoorlijke pijn had aan mijn edele delen.”

Interview na afloop van de eerste race, https://www.youtube.com/watch?v=P_D07B6DLjU

MOTORSPORT - Rookies Cup, Dutch GP

TT Zaterdag
Op de zaterdag was onze Rookies Cup wedstrijd direct na de MotoGP race. Robert: “Dit betekende dat ik voor volle tribunes mocht rijden wat natuurlijk ongelofelijk gaaf is om mee te maken in mijn thuis race.Door de crash op vrijdag moest de voorkant van mijn motor volledig opnieuw opgebouwd worden voor de wedstrijd van zaterdag. Bij de twee sighting laps voorafgaand aan de race merkte ik al dat mijn motor niet het zelfde stuurde als de dagen ervoor. Op de grid heeft de veringspecialist toen nog last minute de afstelling proberen te verbeteren. Mijn start was goed, ik ging als vierde de eerste bocht in en had goed de aansluiting gevonden met de jongens voor mij. Echter had ik nog last van de crash van de eerste race omdat mijn motor niet goed stuurde. Er waren diverse onderdelen vervangen waardoor de motor niet hetzelfde aanvoelde. In de snelle bochten moest ik heel hard werken om de motor de bocht in te krijgen. En dat koste te veel tijd waardoor ik niet meer in de kopgroep kon blijven en in de eerste ronde terug zakte van de 4e naar de 5e plaats en na enkele ronden wordt ingehaald door de groep die streed voor de 6e plaats. Logisch ook want mijn ronde tijden waren in vergelijking met de race ervoor dik 1 sec per ronde langzamer. In die tweede groep werd fel gestreden. Rijders hebben elkaar meerdere keren geraakt. Ik had niet het vertrouwen in de motor en de snelheid om mezelf voorin die groep te vestigen. Na iedere inhaalactie werd ik al snel weer terug ingehaald. Uiteindelijk finishte ik als tiende, op zich een prima resultaat alleen gezien de snelheid die ik dit weekend had, was er aanleiding tot betere prestaties. Al met al was het TT weekend een goed weekend alleen zonder de gewenste resultaten. Toch is een tiende plaats een goede klassering en ik denk dat ik voor de rest van het seizoen de snelheid te pakken heb om in de kopgroep mee te strijden.”

11136250_10200787862654496_8353456910348429215_o

Nieuwe sponsor voor Robert
Met gepaste trots kon Robert nog een tweede nieuwe sponsor presenteren voor de Dutch TT. Tijdens de Dutch TT was het schildersbedrijf Kalloe’s colourful painting een van de helm sponsoren. Het schildersbedrijf met hart voor het vak uit Elst (Gelderland) staat bekend om verstand van zaken en oog voor detail. Gespecialiseerd in alle onderhoudsschilderwerken groot & klein, binnen & buiten. Men werktservicegericht en luistert goed naar de wensen van de klant en daar waar nodig worden deze aangevuld met goede adviezen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sharif & Sharda Kalloe op 06 24 58 46 82  of sharif.kalloe@gmail.com

Op naar de Sachsenring
Ondanks het  tegenvallende resultaat is het gevoel met de Red Bull Rookies KTM Moto3 ontzettend goed. Daarom kijkt Robert met enorm veel vertrouwen uit naar de volgende Grand Prix in Duitsland. Volgend weekend rijden de Rookies op de Sachsenring, een baan die hem wel ligt en waar hij opnieuw wil strijden in de kopgroep voor een mooie top 10 klassering.