Schotman succesvol met KTM Duke in het Duitse Oschersleben

De laatste twee races in het KTM Duke Battle klassement vonden afgelopen weekeinde plaats op het circuit van Oschersleben. Onder zeer warme omstandigheden, temperaturen van meer dan 30 graden, streed Schotman om de winst. In de eerste wedstrijd werd hij winnaar, in de tweede race weer mee naar het podium, maar nu voor positie twee!

KTM Duke Battle - Oschersleben 04

Vrijdagochtend was de eerste vrije training om de baan te verkennen. Het tempo ging al snel omhoog en het werd nu al duidelijk dat het een spannend weekend ging worden. Schotman was namelijk 3e op ongeveer een tiende van een seconde achter de 1e.
’s Middags bij de eerste kwalificatie was de temperatuur gestegen richting 35 graden, maar toch wist bijna iedereen zijn tijd te verbeteren. Ondanks dat Schotman bijna een seconde sneller had gereden stond hij 2e, het verschil was echter opnieuw minimaal, een gat van minder dan een tiende.

De tweede kwalificatie stond op zaterdag gepland.
‘Aangezien deze kwalificatie in de ochtend was, was het nog niet zo warm waardoor er meer grip was en er dus harder gereden kon worden. Ik wist al vrij snel mijn tijd te verbeteren maar was nog niet tevreden. In de allerlaatste ronde van de sessie ging er nog eens goed voor zitten. Dat ging goed want ik was bijna een seconde sneller dan op vrijdag. Ik had de 3e startplaats voor de races op zondag maar ik wist dat het een spannende strijd zou worden aangezien de tijden weer dicht bij elkaar zaten.’

Nadat iedereen zaterdag middag was afgekoeld in het zwembad ging zondagochtend de eerste wedstrijd van start. De man op pole position, Koen Meuffels, kon helaas niet meedoen waardoor Schotman een plaatsje naar voren opschoof. In de race kwam Robert in een spannende strijd met zijn concurrent voor het kampioenschap, Djim Ulrich. Er werd veel van positie gewisseld en ingehaald. Met nog 3 rondjes te gaan werd de race echter afgebroken vanwege een crash van een andere rijder. Als uitslag wordt dan altijd het rondje voor de rode vlag genomen en toen lag Schotman op kop. Dit betekende dat hij de winnaar was van de eerste wedstrijd.

‘Mijn start was niet zo goed bij de eerste wedstrijd maar toen wist ik al snel naar voren te komen. Bij race 2 was mijn start wel goed en ik ging als eerste de eerste bocht in. Ik reed een aantal rondjes op kop totdat Djim bij mij aansloot en we elkaar weer gingen inhalen. Hierdoor ging het tempo iets omlaag en kwam ook Ryan van de Lagemaat zich mengen met de strijd. Ik ging als 1e de laatste ronde in maar werd halverwege de ronde gepasseerd door Ryan. Ik wilde hem in de laatste bocht terug pakken maar had daarvoor zó laat moeten remmen dat we wijd zouden gaan. Dan had Djim ons beide kunnen passeren dus besloot ik het niet te doen. Ik kwam op het rechte stuk nog naast Ryan maar hij was als eerste bij de streep. Toch was ik tevreden met de 2e plaats want ik had een mooie strijd gehad en was weer iets uitgelopen in het klassement.’

Schotman staat nu met 16 punten voorsprong aan de leiding in het klassement maar met nog 5 wedstrijden te gaan kan alles gebeuren en blijft het spannend. De volgende race is in Hockenheim eind september. Ook rijdt hij mee in de World Final tijdens het British Super Bike event op zondag 2 oktober. Noteer deze datum maar alvast in de agenda.