Schotman neemt opnieuw leiding in het klassement

Robert Schotman heeft afgelopen weekend in Schleiz de leiding in het klassement van de KTM Duke Battle teruggepakt met twee spannende races in de KTM Duke / Supermono combinatie klasse. Hij wist beide races op het podium te finishen op het leuke circuit van Schleiz.

1Schleiz

Vrijdagochtend moesten de rijders van de KTM Duke Battle al vroeg hun bed uit want de eerste vrije training stond om 8 uur gepland. ’s Nachts had het flink geregend waardoor de baan nog half nat was op het moment dat Schotman de baan op ging. Hij had de baan al snel goed door want hij eindigde de sessie met de snelste tijd.

“Schleiz is een stratencircuit waar ik nog niet eerder gereden had. Tijdens het rijden merk je eigenlijk niet dat je op een stratencircuit racet, want er liggen curbs bij de bochten en er staan geen bomen direct naast het circuit. Ik vind het een leuk circuit, want het is snel en heeft hoogteverschillen.”

Vrijdagmiddag was het mooi weer geworden en verliep de 2e training op een droge baan. Voor Schotman een goed uitgangspunt voor een mooi resultaat, de snelste tijd van de KTM Duke rijders.
Met een goed gevoel startte hij de kwalificatie sessies op zaterdag.

De eerste kwalificatie was zeer spannend. Schotman reed in een groep met 3 KTM rijders die binnen 3 tiende van een seconde getraind stonden. Robert trok aan het langste eind en had de voorlopige eerste startplaats. De tweede kwalificatie verliep ook prima. Hij kon zijn tijd met meer dan een seconde verbeteren ten opzichte van de eerste kwalificatie. Met nog 5 minuten te gaan werd de sessie wegens een oliespoor en flinke crash van een van de KTM Duke rijders, eerder gestopt. Pole voor Schotman!

Ook de 1e race werd al op zaterdagmiddag verreden.

“Ik had een goede start en ging als 1ste de bocht in. Ik kwam al snel in een strijd terecht met Koen Meuffels en Djim Ulrich. Koen en ik waren continu aan het stuivertje wisselen. Op een gegeven moment heb ik vooral Koen aan de leiding laten rijden om het tempo niet te verstoren door inhaal acties. Doel was Koen in de laatste ronde pas in te halen. In de laatste ronde maakte ik een schakelfoutje. Daardoor ging mijn bike dwars en dat kostte me wat tijd waardoor Koen een kleine voorsprong kreeg en Djim me bijna passeerde in de voorlaatste bocht. Ik wist echter net voor hem te blijven en kon als 2e finishen. Podium binnen 1 seconden over de finish. Prachtige race gehad.”

“De tweede race was mijn start iets minder goed maar ik wist toch als 1ste de bocht in te duiken. De volgende 4 bochten reden Koen en ik naast elkaar door de bochten omdat we beide probeerden op kop te komen. In deze race ontstond er een kopgroep van 4 rijders. Dit keer kwam namelijk ook Arie Vos meestrijden. Koen en Arie wisten in het begin een gat van ruim een seconde te slaan omdat ik teveel met Djim in gevecht was. Ik besloot daar geen tijd meer aan te verliezen en ben er voor gaan zitten om het gat te dichten naar Arie en Koen. Dat lukte en toen hebben we veel close racing en inhaal acties met elkaar gedaan. Ik ging de laatste ronde in op de 3e positie en probeerde me te positioneren om te kunnen winnen. Beetje pech met een achterblijver verhinderde dat. Pas bij de laatste bocht zat ik weer in de uitlaat van Arie. Maar het was te riskant toen nog een uit rem actie te doen. Ik kwam als 3e over de streep. De top 4 kwam binnen 0,9 seconden over de finishlijn, dus de race was spannend.”

In het klassement heeft Schotman de leiding terug weten te pakken door twee maal voor Djim te finishen. Eind deze maand is de volgende wedstrijd tijdens de speedweek in Oschersleben, Duitsland.