Schotman Dubbel Duke winnaar

Na twee spannende en sportieve races heeft Schotman zijn leiderschap in de KTM Duke cup verder uitgebouwd met twee overwinningen tijdens de Ducati Club Races. Gastrijder Vasco van de Valk en cup genoot Djim Ulrich deden ook goede zaken en stonden naast Schotman op het podium.

Assen 29-05-2016 KTM Duke wedstrijd (39)

 

Arie Vos was verheugd dat zijn pupil Schotman 2 keer wist te winnen; “Hij heeft sterk gereden, is van de 8 e startpositie naar voren gereden en heeft de 9 ronden tellende races tactisch gereden en toegeslagen waar het moest, voor de finishlijn. Deze races met de krachtige KTM Duke brengen hem weer dichter bij een overstap naar de supersport 600 motoren”.

Tijdens de Ducati Club Races heeft Schotman de vrijdag benut om te ontspannen en bevriende relaties te helpen hun PR op hun Ducati’s te verbeteren. Zaterdagochtend ging Schotman wel zelf aan de bak en reed met zijn Duke voor het eerst op Assen en scoorde daarbij de 8 e starttijd op 2 seconden van de top. In de nabespreking met de cup trainers werden enkele punten ter verbetering besproken. Die kon hij echter niet uitproberen omdat er regen viel net voor de 2 e trainingssessie en de baan echt nat was geworden. “Ondanks de prima standaard profielbanden met veel grip, lukt het dan op een natte baan niet om nog even de rondetijd aan te scherpen. Jammer, maar het is niet anders. Wel een prima natte training verreden, de motor leren kennen in het nat op Assen, maar ik moet het doen met de rondetijd uit sessie één en dus start ik vanaf de 8ste startpositie in beide races. Ik hoop op twee droge races.” De reactie van de leider in het klassement met een bezorgde blik in zijn ogen.

Zaterdagmiddag na zessen tijd voor de eerste race van de gecombineerde KTM RC390 en Duke klassen met ruim 35 deelnemers op de startgrid.
“Met een beetje gezonde spanning begon ik de 1 e race. Want ik moest direct aansluiting krijgen bij de kopgroep. Zonder slipstream lukt dat niet meer. Je vangt namelijk toch serieus veel wind bij 200 km/u. Een gat van een seconde of meer alleen dichtrijden is knap lastig. Met de start won ik maar 1 positie en moest dus direct aanzetten voor een felle inhaalrace. Dat lukte en na 4 ronden lag ik 2e , achter Arie Vos. Toen begon het stuivertje wisselen in de kopgroep en wisselden we elke ronde wel een paar keer van positie. Arie kon met nog 3 ronden te gaan iets los rijden, dus wij moesten het samen uitvechten. Dan wordt het in deze standaardklasse tactisch racen en elkaars slipstream benutten. Dat maakt deze beide standaard klassen ook zo interessant, close racing met en onvoorspelbaar verloop. Op het verkeerde moment uit de slipstream komen bepaald of je eerste of derde wordt op de finishlijn. Voor mij pakte het prima uit. Arie was niet meer bereikbaar met 2 seconden achterstand, maar wij hadden een spannende strijd waar we alle drie de kans hadden op de 2e positie. In de allerlaatste bocht, de fameuze GT-bocht, sloeg ik toe en kon ik de 25 punten in de cup naar me toetrekken. Ben ik toch weer blij mee.

13308361_1100020260082243_6983353138794114891_o
De tweede wedstrijd ging nog beter en lag ik al in de tweede doorkomst op kop van het gehele veld. Vanaf toen weer continu gestreden met Vasco, Djim en Arie Vos. Pas aan het einde van de laatste ronde kon ik mijn voordeel uitspelen en de spannende strijd in mijn voordeel beslissen. Het waren twee leuke en sportieve races.”

Op het podium werd Schotman ontvangen door een groep RACE-KIDS coureurs die dol enthousiast waren over het resultaat van hun trainer en coach. Wat velen misschien niet weten is dat Schotman naast zijn eigen ambities ook vele dromen van kinderen waarmaakt. Zo was Schotman zondagochtend nog vele uren te vinden op het Junior Track bij de RACE-KIDS opstap en trainingsactiviteiten. “Vindt ik altijd erg leuk om te doen. Pocketbike racen doe ik nog steeds, al vanaf mijn 6e jaar. Ik geef ze tips waarvan ik weet dat het ze verder helpt. Dan is het leuk om ze blij en opgewekt te zien als ze daarmee zichzelf overtreffen, hun grenzen verleggen. Die reacties altijd, super leuk om hun te trainen. Ik herken dat in mezelf, zo krijg ik van Joey Litjens, Allard van Kerkhoven en Arie Vos ook tips in de KTM cup om te verbeteren en als die dan werken ben ikook erg blij. Helpen bij RACE-KIDS vind ik leuk om te doen. Ik geniet enorm van de sfeer in de groep en het plezier dat we met z’n allen hebben. Dan is hun aanwezigheid hier bij het podium fantastisch. Mijn eigen ‘fans for life’. Kids die straks nog van zich doen laten horen”, sluit de breed lachende Schotman zijn weekeind af, glinsterend van de champagne in de schitterende zon, omring door springende en blije RACE-KIDS.