Schotman 25 punten en podium in TT KTM Duke race

105.000 toeschouwers kwamen zondag om spannende races te bekijken. Een leuk aantal wist het ook tot 5 uur in de namiddag vol te houden om ruim veertig KTM cup rijders aan te moedigen. Met een natte maar opdrogende baan zou het een ware uitdaging worden. Schotman wist daar goed mee om te gaan en stelde daarmee een podiumplek en de maximale score voor het kampioenschap veilig.

image1

 

De 1e kwalificatie op vrijdag namiddag, was het droog, zonnig en warm. Voor de zaterdag en zondag waren de weersvoorspellingen niet zo positief. Daar waren de cup rijders op voorbereid door de prima begeleiders van de cup, Joey Litjens, Arie Vos en Allard Kerkhoven.

“Ik wilde maximaal presteren op de vrijdag en daarmee een goede startpositie voor zondag scoren. Ik kon gelijk de baan op en wist me los te rijden zodat ik door niemand werd gehinderd in mijn plan om een 1.52 te rijden, wat me op de 1e startrij moest kunnen brengen. Ik stond zelfs lange tijd op pole bleek later. Arie kwam er nog onderdoor, maar ik haalde mijn beste tijd op 1,52.3 en daarmee scoorde ik de 2e positie tussen Iwema en de polesitter Vos in. Ik was tevreden. Met de oude banden het maximaal haalbare. Met vers rubber zou een 1.51 moeten lukken, als het droog is.”

Droog was het zaterdag namiddag rond 6 uur dus beslist niet.

“Ja, de baan was echt nat. Dus kreeg ik een nieuwe uitdaging. Met nieuwe straatbanden op een natte baan grip proberen te vinden. Het werd glibberen en glijden en een beste rondetijd van 2.47. Pas na 5 ronden begon de band wat grip te vertonen. Ik wist me te verbeteren naar een 2.36. Hiermee kwam ik in de buurt van de tijden van andere Duke rijders. Gelukkig heb ik gisteren al de snelle kwalificatie tijd gezet dus vandaag was het meer om te oefenen in natte omstandigheden. En dat kon nog wel eens van pas komen voor morgen. “ Grijnsde Schotman, met een tevreden blik op zijn gezicht.

Met jonge fans van RACE-KIDS op de foto

Met jonge fans van RACE-KIDS op de foto

De MotoGP onderbroken vanwege het slechte weer. Rossi valt, Walid Soppe valt uit. Wat dacht jij toen je op de grid stond Robert?

“Prachtig die zon, maar krijgt het de baan op tijd droog? Ik moest me instellen op weinig grip, een gedurende de race opdrogende baan en 12 ronden de tijd. Mijn start was prima, als 1e de haarbocht door. Maar de baan was nog zo nat, dat ik met mijn 50 kilo geen grip aan het achterwiel kreeg. Daardoor kon de ervaren Vos, die ook voor de winst ging, mij al in de Ossebroeken bocht voorbij. Volgen dacht ik. Maar Strubben uitkomende snelde hij bij me weg. Ik gaf daar ook wel gas, maar bij mij kwam de motor niet weg. Het achterwiel bleef spinnen en ik moest dus gas lossen om grip te krijgen. Ook de GT bocht uitkomende was het glibberen en glijden. Die beide bochten verloor ik veel tijd. De andere Duke rijders haalden mij in. Na 6 ronden werd de baan droger en benutte ik de grip van mijn nieuwe banden. Ik zocht echt de droge plekken op en accelereerde daar voluit. 6 seconden won ik daardoor in één ronde. De volgende ronden ging ik steeds sneller rond en kon ik in 2 ronden, drie voorgangers inhalen. Vanaf de 4e positie leek het eerst onmogelijk het gat dicht te rijden. Maar ik bleef pushen en mijn rondetijd verbeteren. Doordat Verbrugghe twee keer een uitstapje maakte in ronde tien, kon ik hem inhalen en mijzelf het podium op rijden. De ervaren Jeremy en Arie bleven onbereikbaar. Met 25 punten erbij voor het kampioenschap ben ik blij en ga ik tevreden het podium op.” Zo eindigde de 86e TT van Assen in een mooi podium met twee ervaren coureurs, Arie Vos (1e) en Jeremy McWilliams (2e) en de jonge Schotman (3e), die toch nog even met ruim 1 seconde de snelste raceronde op zijn naam schreef.