Robert Schotman

Robert is op 3 december 1998 geboren te Dordrecht, waar hij nu nog steeds woont en heeft 2 zussen.

Pocketbike

Als vijfjarige werd Robert op een pocketbike gezet. Het begon met vallen en opstaan maar het duurde niet lang voordat het motorvirus hem te pakken kreeg. Op zevenjarige leeftijd mocht hij dan eindelijk mee doen met de Nederlandse kampioenschappen, startend in de Junior-A klasse. Hier zat hij al gelijk bij de top 3. In 2008 is Robert 1e in het Europees kampioenschap en 8e in het Italiaanse kampioenschap geworden. Robert reed expres op langzamere motoren dan zij concurrenten zodat hij extra hard door de bochten moest om ze bij te houden. Zo leerde hij dus extra knokken voor een goede positie. Tegenwoordig traint Robert ook RACE-KIDS. Hij rijdt bij gelegenheid nog mee in de snelste klasse in het NK en scoort dan altijd podium posities.

In het begin:
In het begin
Italiaans kampioenschap in Pomposa
Italiaans kampioenschap in Pomposa

NSF100 Cup

In 2009 begon Robert naast de pocketbike races ook met een NSF100 motor te trainen. Dit was een aanzienlijk grotere motor voor de nog kleine Robert dus werden er nog geen races gereden. Het jaar daarop ging hij wel meedoen aan wedstrijden in de Nederlandse NSF100 Cup en trainingen bij het Belgische kampioenschap. Deze NSF 100 Cup was ideaal omdat iedereen op dezelfde machines reed dus het kwam echt aan op talent en goed rijden wilde je het podium beklimmen. In zijn eerste jaar behaalde hij de 4e plaats. In zijn 2e seizoen de 2e positie en in het 3e jaar werd Robert met overmacht kampioen.

Van een kleine Robert:
van een kleine Robert
Naar een snelle Robert:
Naar een snelle Robert

Moriwaki 250 Juniorcup

Tijdens zijn derde seizoen in de NSF100 cup begon Robert ook alvast met trainen op een pre-Moto3 machine, de Moriwaki 250cc 4Takt motor. Op verschillende banen in Europa kon hij tijdens open circuitdagen vrij trainen en wennen aan deze 35 pk sterke racemotor. De Moriwaki is feitelijk de opvolger van de 125cc 2Takt racemotor. Robert maakte gebruik van een on-board camera en datalogging. Samen met zijn vader kon hij zo verbeteringen ontdekken en doorvoeren. Het was namelijk even wennen in vergelijking met de kart circuits waar de pocketbike en NSF 100 trainingen en races plaatsvonden. Op de kartcircuits zie je alles, op het grote circuits is het overzicht zoek. Het jaar daarop, 2013, ging Robert meedoen met de Moriwaki 250 Juniorcup. Een klasse met allemaal identieke motoren waar je per 2 evenementen een andere Moriwaki kreeg toegewezen. Dan moest de machine weer op de juiste setting voor Robert gebracht worden voordat je kon trainen en racen. Om te winnen moest je echt de beste zijn. En dat was Robert, want zowel in het NK als EK klassement is hij kampioen geworden.

De eerste training:
Een jaar later
Een jaar later:
De eerste training

Red Bull MotoGP Rookies cup

Oktober 2013 vonden de selectiedagen van de Red Bull MotoGP Rookies cup plaats. Van de 102 rijders uit 27 landen afkomstig vanuitde hele wereld werd Robert als één van de 12 nieuwe rijders geselecteerd. Samen met de 12 rijders die uit de 2013 cup zoudendoorstromen naar seizoen 2014, werd 2014 met 24 coureurs weer een spannend seizoen. Het doel was progressie boeken en 2015 weer van de partij zijn en aan het einde van het seizoen richting de top 10 positie strijden. Beide doelen zijn behaald. Voor 2015 lag de lat hoger. Met 14 nieuwe rijders en 10 rijders die vanuit de 2014 Cup doorstromen permanent in de top 10 tien rijden en ook in de top 10 in het kampioenschap. Dit doel werd behaald. Robert wist precies tiende te worden in het kampioenschap en in Assen kon hij meestrijden om de podium plekken totdat hij een andere rijder niet meer kon ontwijken en viel. Robert werd helaas niet voor een derde seizoen bij de Red Bull Rookies Cup toegelaten.

Tijdens de selectie:
robert#9
Tijdens het seizoen
MOTORSPORT - Rookies Cup, British GP

KTM Cup

In 2015 heeft Robert naast de Red Bull Rookies Cup ook de RC 390 Cup gedaan. Dit was om zoveel mogelijk te rijden zodat Robert goed in vorm bleef voor de Red Bull Rookies Cup. In het begin van het seizoen was hij duidelijk een maatje te groot voor de andere coureurs aangezien hij meerdere wedstrijden met een flinke voorsprong wist te winnen. Vanaf halverwege het seizoen ging iedereen echter een stuk harder rijden waardoor Robert flink moest strijden voor de overwinningen. Robert werd Nederlands kampioen in deze klasse met de meeste overwinningen op zijn naam. In 2016 werd een nieuwe Cup opgericht namelijk de Duke Battle. Hier werd met KTM 690 Duke’s gereden. Robert is aan deze Cup mee gaan doen met als doel, kampioen worden. Na een spannend verloop van het seizoen wist Robert de felbevochten titel in de Duke Battle te pakken. Daarmee schreef de toen pas 17 jarige Schotman zijn 5e kampioenschapstitel. Een mooi resultaat na een prachtig seizoen waarin wennen aan meer vermogen, en plezierig, sportief en betaalbaar racen de uitgangspunten waren.

 

Op de RC 390:
IMG_7280
Met de Duke 690:
KTM Duke Battle - Oschersleben 04

World Supersport 300

In 2017 heeft Robert de overstap gemaakt naar het World Supersport 300 kampioenschap. Het is een mooi en leerzaam seizoen geweest. De World Supersport 300 klasse is in verhouding tot de World Superbike hetzelfde als de Moto3 tot de MotoGP. En net als in de Moto3 is de World Supersport 300 met strijd om iedere centimeter heel spannend, echt genieten dus! In het begin van het seizoen had Robert een paar tegenvallers met twee valpartijen in de eerste 2 wedstrijden. Daarna is er echter een stijgende lijn in gekomen en heeft hij laten zien echt bij de top te horen. De hoogtepunten zijn uiteraard de 2 podiums die hij gehaald heeft.
In seizoen 2018 gaat Robert met een Ninja 400 Kawasaki fabrieksmotor in het MTM Racing team een 2e jaar racen in het World Supersport 300 kampioenschap. Na er vorig jaar al goed bij te hebben gezeten gaat hij in 2018 voor de titel wereldkampioen Supersport 300!

 

Strijd in de WSSP300:
IMG_7280
Op het podium in Magny-cours:
Magny-cours podium

School 

Robert heeft naast het motorracen ook het Johan de Witt-gymnasium doorlopen. Hier heeft hij voor de studierichting Natuur & Techniek zijn diploma gehaald.
Daarna heeft hij voor 1 jaar de studie Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven gevolgd.

Prestaties

2008 – Europees kampioen pocketbike Junior A
2012 – Nederlands kampioen NSF 100 Cup
2013 – Europees kampioen 250 Juniorcup
2015 – Nederlands kampioen RC390 Cup
2016 – Nederlands kampioen KTM Duke Battle