Robert Schotman: ‘Van beste race naar zwaarste blessure in carrière’

Robert Schotman was op zondag 13 mei bezig aan één van zijn beste wedstrijden uit zijn carrière. De World Supersport 300 race op Imola liep echter anders af dan gehoopt. Een relatief onschuldige crash eindigde in een zware verwonding. Schotman ligt nu al weken in het ziekenhuis en is minimaal drie maanden uit de roulatie vanwege meerdere breuken in de bekken. Schotman is ondertussen weer in Nederland en gaat vrijdag 1 juni geopereerd worden in Rotterdam.

Robert Schotman reed in het weekend van 11 t/m 13 mei de derde ronde van het World Supersport 300 kampioenschap op het circuit van Imola in Italië. De trainingen verliepen erg goed en de 19-jarige coureur was vol vertrouwen om een goed resultaat neer te zetten in de race. In de wedstrijd wist Ana Carrasco aan kop meteen weg te rijden, maar Schotman wist daarachter zich al snel op te werken naar een tweede plaats. Schotman schroefde zijn tempo op. Zijn concurrenten gaf hij het nakijken en alleen Manuel Gonzalez kon Schotman in zijn slipstream volgen.

In de vierde ronde ging het echter flink mis. Schotman kwam ten val bij het uitkomen van een snelle bocht. Gonzalez had geen kans om hem te ontwijken en reed over zijn lichaam. Al snel bleek dat de blessures van de Kawasaki-coureur ernstig waren en hij werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis van Bologna, waar meerdere breuken in de bekken en gekneusde blaas werd geconstateerd. De combinatie van deze blessures bracht ontzettend veel pijn met zich mee. Schotman werd morfine toegediend en moest plat op zijn rug liggen en rust houden. Ook was het in Italië een periode onduidelijk of Schotman geopereerd moest worden, maar dit bleek volgens de Italiaanse artsen niet nodig.

Vrijdag 25 mei, bijna twee weken na de crash, was Schotman stabiel genoeg om naar Nederland vervoerd te worden. Eerst vloog Schotman op een brancard achterin een passagiersvliegtuig van Bologna naar Frankfurt en vervolgens werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dordrecht. Eenmaal in Dordrecht werden er onderzoeken gedaan en bleek al vrij snel dat Schotman toch geopereerd moest worden aan zijn bekken. Daarom werd Schotman maandag 29 mei opnieuw getransporteerd naar het ziekenhuis van Rotterdam, waar vrijdag 1 juni de operatie zal plaatsvinden.

In totaal zitten er drie breuken in de bekken; aan de rechterkant twee en aan de linkerkant één. De breuken aan de rechterzijde worden gestabiliseerd door middel van een titanium plaatje en schroeven. Waarschijnlijk zal deze operatie het herstel van Schotman bevorderen, waardoor de coureur het zelf ziet als een stap voorwaarts. De complete revalidatie zal zeker nog maanden in beslag gaan nemen. De komende World Supersport 300 races in Brno en Misano gaat hij zeker nog missen, maar daarna is er een lange zomerstop. Schotman heeft zich als doel gesteld om de laatste twee races van het seizoen in Portimão en Magny Cours weer aan de start te staan.

Robert Schotman: ‘Dit was een hele pittige periode en vooral de eerste week na de crash waren verre van prettig. Ik ben goed verzorgd in het ziekenhuis in Italië, maar het is toch wel erg fijn om nu weer in Nederland te zijn, al is dat nog in een ziekenhuis. Eenmaal in Nederland hoorde ik al snel dat ik geopereerd moest worden, maar dat is alleen maar beter wanneer dit mijn herstel zal bevorderen. Ik hoop dat ik na mijn operatie weer relatief snel uit mijn bed mag en naar huis mag. Dan kan ik gaan werken aan mijn herstel. De laatste twee wedstrijden van het seizoen zijn pas over drie maanden (september) en dat is toch een prachtig doel om naar toe te werken. Ik heb in de afgelopen weken heel veel lieve berichten gehad. Dit doet mij echt goed en ik wil iedereen hiervoor bedanken!’

Op de website van Racesport zijn er in de afgelopen weken meerdere updates over Schotman verschenen. Hierbij de linkjes naar de artikelen.

Update 1: https://www.racesport.nl/worldsbk/zware-blessures-robert-schotman-na-crash-in-imola/
Update 2: https://www.racesport.nl/worldsbk/robert-schotman-het-komt-goed-alleen-het-gaat-nog-wel-ff-duren/
Update 3: https://www.racesport.nl/worldsbk/robert-schotman-goed-nieuws-ik-mag-terug-naar-nederland/
Update 4: https://www.racesport.nl/worldsbk/update-robert-schotman-terug-in-nederland-bekken-operatie-alsnog-nodig/