Robert Schotman scoort punten en toont snelheid op de Sachsenring

Met een 11e positie in race 1 en een 9e positie in race 2 deed Robert Schotman weer prima zaken op het prachtige maar technisch uitdagende Sachsenring circuit. De trainingen op vrijdag verliepen uitstekend ondanks een stilvallende motor tijdens de eerste training. Het resultaat in de eerste training was een 10e tijd, in de tweede sessie een 7e tijd. Het geluk was niet aan Robert zijn zijde, tijdens de kwalificatie kwam het er niet uit met een tegenvallende 13e trainingstijd. In de races knokte Robert zich goed naar voren met een 11e en 9e klassering als resultaat.

MOTORSPORT - Rookies Cup, German GP

De vrijdag
De eerste vrije training begon prima. Robert: “Ik kon goed met de kop meekomen met snelle rondetijden. Ik reed meerdere ronden samen met Boulom om zo wat van elkaar te kunnen opsteken, met als resultaat de 5e tijd. Helaas viel de motor halverwege de sessie uit zodat de training voortijdig over was”. Daardoor viel Robert terug naar positie 10, omdat hij gedurende de eerste training niet meer kon rijden. Direct na het eindigen heeft de Red Bull Rookies crew een nieuwe motor gemonteerd zodat hij de tweede training weer de baan op kon.

Robert: “Gelukkig kon ik de tweede vrije trainingssessie weer verder trainen en kon ik de tips die ik van coach Joey Litjens had gekregen uitproberen. Dat pakte goed uit want ik sloot de sessie af met een 7e positie. In deze sessie merkte ik dat slipstreamen een belangrijk verschil zou gaan maken tijdens de kwalificatie.”

Eén uur na de vrije training was er al de kwalificatie die anders dan gepland uitpakte. Robert: “Tijdens de kwalificatie was de timing niet goed, gedurende de sessie was ik op zoek naar een groepje die een hoog tempo reed, maar dat lukte niet waardoor ik geen slipstream kon benutten. Jongens die een training eerder nog langzamer waren en wel een sleepje vonden, lukte het om voor mij op de startopstelling te kwalificeren. Erg jammer, want nu moest ik vanaf een 13e positie extra werk leveren in de eerste ronden om in de races in de top 10 te komen en met de snellere rijders te strijden.”

Zaterdag
Op zaterdag middag is de eerste race van het weekeinde. Robert: “Tijdens de eerste race was mijn start redelijk, ik wist direct enkele posities naar voren op te schuiven. Maar al snel merkte ik dat tijdens het slipstreamen de toerenbegrenzer actief werd en dan houd de motor in. Hierdoor kon ik dus niet inhalen op de rechte stukken maar moest ik feitelijk verdedigende lijnen rijden. Daar kwam bij dat ik niet aanvallend genoeg reed de eerste paar ronden waardoor de kopgroep al weg was. In de tweede groep kon ik na een tijdje echter wel verder komen. Dat was balen maar probeerde het maximum eruit te halen in de laatste ronde. Strijdend om plek 9 wilde ik in de voorlaatste bocht Boulom uitremmen. Door het harde remmen en insturen op een andere lijn kwam ik over een serieuze hobbel welke mij compleet verraste en waardoor ik bijna onderuit ging. Gelukkig kon ik op de motor blijven zitten, maar hierdoor kon ik wel later op het gas waardoor Boulom en Yurchenko mij konden passeren. Tja, dan kom je dus als 11e over de finish in plaats van als 9e. Wel een leuke en faire strijd gevoerd waarbij de motor uitstekend aanvoelde. Voor de race op zondag zou ik alleen de vertanding laten aanpassen, rest moet ik zelf doen om verder naar voren te finishen.”

Zondag
Direct na afloop van de MotoGP stond op zondagmiddag de tweede race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het programma. Robert: “De tweede race verliep verrassend. Bij de warm-up lap voelde de motor aan de voorkant compleet anders aan, ik had erg last van ‘chatter’, stuiteren dus. En dat terwijl ik hier op zaterdag geen enkele last van had. Op de grid nog een tikje laten bijstellen en maar proberen, er zat niets anders op. Mijn start was uitstekend en ik zat in de eerste ronden goed gepositioneerd in een groepje van 8 coureurs, strijdend voor de 6e plaats. Alleen kreeg ik steeds meer last van de lastig sturende voorkant. Jammer want doordoor kon ik de hogere topsnelheid dankzij de andere vertanding niet maximaal benutten. Ik verloor tijd en daarmee de aansluiting met de voorste rijders uit deze groep gedurende de race. Uiteindelijk toch nog als 9e over de finish en weer punten voor het klassement. Na de race vernam ik dat de olie in de voorvork was aangepast wat het andere stuurgedrag verklaarde.”

Volgende Grand Prix
Ondanks dat het weekend niet verliep zoals gehoopt heeft Robert weer 12 punten weten te scoren waardoor hij weer een plek is opgeschoven en als 12e in het Rookies Cup kampioenschap staat. De snelheid zit er momenteel goed in alleen door een gebrek aan geluk, wil het er op het moment nog niet in de races uitkomen. In Assen was daar de valpartij met Simpson en nu afgelopen weekend niet de optimale afstelling van de motor.
Het eerst volgende weekend in Brno is een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Deze baan in Tsjechië is een van Robert zijn favoriete banen, deze snelle en brede baan biedt een uitdagende mix van technisch interessante en uitdagende bochten in een op en neer glooiend landschap. Robert: “Ik werk er keihard aan om dit jaar een stap naar voren te maken en succes te boeken. Hopelijk valt in Brno alles nu eens op zijn plek en kan ik daar mijn progressie omzetten in een beter resultaat. Mijn snelheid in Assen en op de Sachsenring is veel beter dan vorig jaar, maar mijn resultaten zijn nog redelijk ver van mijn doel af, mee strijden voor het podium!”