Robert Schotman maakt stappen in Brno ondanks minder resultaat

Afgelopen weekend stond het vierde raceweekend van de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het programma. Ondanks een moeilijke dag op vrijdag, waarbij Robert door een plan dat niet goed uitpakte niet verder kwam dan een 18e startplek, wist Robert op zaterdag 10e te worden. De race op zondag was iets minder succesvol met een 13e plaats.

MOTORSPORT - Rookies Cup, Czech GP

vrijdag
In de eerste vrije training kon er niet vanaf het begin voluit gereden worden. Alle motoren moesten ingereden worden vanwege nieuwe onderdelen. Dit hield in dat de eerste 4 rondes rustig aan gereden moest worden. Dit gaf alle rijders wel de kans om het snelle en lastige circuit te verkennen.
Gedurende de sessie wist Robert te verbeteren maar in de allerlaatste ronde zette hij zijn snelste tijd, goed voor een 11e positie.

Robert: “Voor de tweede vrije training hadden we wat aanpassingen aan de motor gemaakt. We hadden een ander tandwiel op de motor gezet en de vering afstelling verandert. Het was harder gaan waaien voor de vrije training waardoor de motor in de toerenbegrenzer kwam, wat me een hoop tijd kostte. De vering stond echter een stuk beter afgesteld waardoor ik mijn rondetijd toch kon verbeteren, echter te weinig want ik eindigde op de 18e positie.

Voor de kwalificatie hadden we de vertanding terug gezet maar de vering hetzelfde gelaten. Tijdens de sessie pakte dit goed uit en ik wist mijn tijd flink aan te scherpen. Ik zag op mijn pitbord echter dat ik buiten de top 15 stond. Dit vond ik uiteraard niet goed genoeg dus ik besloot om slipstream te zoeken. Bo Bendsneyder had hetzelfde bedacht, ook al stond hij al tweede. We probeerden samen te werken in de laatste twee rondjes. Hij zou bij mij op het rechte stuk slipstreamen en mij inhalen waarna ik hem kon volgen. Op deze manier zouden we beiden profijt hebben. Vanwege andere rijders die ons in de weg zaten schoten we er echter niks mee op en moest ik vanaf een 18e plek starten.”

Zaterdag
Na de voorbereiding op de wedstrijd met coach Joey Litjens ging Robert ’s middags van start. Al direct in de eerste ronde wist hij veel plekken te pakken, minstens 5. In de volgende 2 rondjes wist Robert er nog 3 te pakken en toen lag hij dus al 10e. De kopgroep was tegen die tijd echter al weggereden waardoor dit het maximaal haalbare was. Robert zat in een groep van acht rijders die allemaal om deze plek streden.

Robert: “Een van de verbeterpunten van Sachsenring was om kopwerk te leveren in een groep en niet achteraan een groep te bungelen. Iedere keer dat ik werd ingehaald heb ik dit keer dus gelijk terug ingehaald en zo heb ik bijna heel de race vooraan de groep gereden. Ik ging als eerste de laatste ronde in en heb alles gegeven. Mijn snelheid was goed genoeg want in de laatste ronde is niemand me gepasseerd en heeft niet eens iemand het geprobeerd. Ik kwam dus als 10e over de finish en daar was ik zeer tevreden mee.”

Zondag
Na de race van zaterdag werd het doel voor de zondag nog iets hoger gelegd. Robert ging strijden voor een top 8 positie, wat mogelijk was bij een erg sterk begin van de race.

Robert: ”Ik ging er in de eerste ronde gelijk vol voor maar halverwege het rondje maakte ik bijna een highsider. Ik verloor geen plekken maar wel wat tijd. Ik probeerde het kleine gaatje weer te dichten toen ik na start/finish ingehaald werd. Degene die me inhaalde ging diezelfde bocht echter onderuit waardoor ik in de remmen moest. Ik zakte helemaal terug naar de laatste plek. Ik wist 5 rijders weer in te halen en kwam in een groepje met hen. Ik was de snelste van de 5 waardoor het niet heel lastig was om van dit groepje te winnen. Ik was toch nog 13e gefinisht maar het was zeker niet wat ik had gehoopt.”

Volgende race
Over 2 weken heeft Robert de volgende Red Bull MotoGP Rookies Cup race in Silverstone waar hij voor 2 top 8 klasseringen gaat. Dit weekend komt Robert echter al weer in actie in Oschersleben met de KTM RC 390 Cup.