Robert Schotman knokt zich naar negende plaats in Misano

Robert kwam afgelopen weekend in actie tijdens de Red Bull MotoGP Rookies Cup op het circuit van Misano tijdens de Grand Prix van San Marino. In tegenstelling tot de andere Rookies Cup races werd er dit weekend alleen een wedstrijd gereden op zaterdag. Na een goede kwalificatie, waar hij zich als 10e wist te kwalificeren op slechts 0,8 sec van de pole, wist Robert na een spannende strijd op de baan de negende plaats te scoren in de race.

MOTORSPORT - Rookies Cup, GP of San Marino

Het Misano weekend
Woensdag middag werd Robert door Walid en Henk Soppe van huis opgehaald om samen naar het vliegveld in Brussel te reizen. Daar waren zoals afgesproken Joey Litjens en Sven om vervolgens samen met elkaar naar Bologna te vliegen. Bij aankomst in Italië was het prachtig weer met een heerlijke temperatuur, vanaf het vliegveld gingen we met een huurauto naar het hotel in Rimini. Op donderdag zijn we naar het circuit van Misano te gaan voor de eerste Rookies Cup verplichtingen en natuurlijk de track walk.

Vrijdag
De weersomstandigheden waren vrijdag uitstekend, Robert had met Joey afgesproken om vrijdag niet te veel af te wachten maar direct een aantal rondes te gaan rijden, binnen te komen om afstelling te verbeteren en weer naar buiten te gaan om zo de tijd op de baan optimaal te benutten.
Tijdens de eerste en tweede sessie was Robert constant in de top 10 te vinden.

Robert:” In de eerste training ging het direct prima, tijdens de sessie was ik direct goed op snelheid en zat ik constant in de top 10. Ook in de tweede sessie ging het naar wens, op nieuwe banden heb ik opnieuw een stapje kunnen maken qua tijden waarbij het goede gevoel met de motor steeds beter werd. Ik reed tijden waarmee ik constant tussen p7 en p10 zat, zowel alleen als in een groepje.
Aan het einde van de sessie waren er nog een paar jongens wat sneller waardoor ik net buiten de top 10 zakte maar het vertrouwen en gevoel met de motor was uitstekend voor de kwalificatie.”

Door de goede tijden en het minieme verschil met de kop waren de vooruitzichten gunstig voor de kwalificatie. Robert: “ In de kwalificatie heb ik lange tijd samen met de Japanner Toba gereden, we hadden de snelheid er goed in en we hielpen elkaar goed met het geven van sleepjes. Diverse keren zaten we samen in een snelle ronde maar dan ging het mis in de laatste sector waar we dan een langzaam groepje tegen kwamen waardoor we onze ronde tijd niet konden verscherpen.
In de laatste minuut van de kwalificatie sessie ben ik alleen opzoek gegaan naar een snelle ronde, dit pakte goed uit. Op het rechte stuk wist in nog een kleine slipstream mee te pakken maar verder heb ik alleen mijn snelste ronde tijd gezet met de 10e plaats als resultaat . Ik was tevreden met de 10e tijd op een kleine achterstand van Polesitter Bo Bendsneyder maar er had zeker nog meer ingezeten waren Toba en ik niet diverse malen opgehouden. De verbetering in de kwalificatie was aanzienlijk ten opzichte van mijn teleurstellende en lastige kwalificaties in Brno en Silverstone”.

MOTORSPORT - Rookies Cup, GP of San Marino

Zaterdag
Het goede gevoel met de motor en de getoonde snelheid zowel in de groep als alleen bood een mooi perspectief voor een goede race op zaterdagmiddag. Onder zonnige omstandigheden werd de enige Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend verreden. Robert: “Ik had een  goede start en wist direct enkele plaatsen te winnen. Echter bij ingang van de tweede bocht kwam ik in het gedrang, ik werd gesandwitched door twee coureurs waardoor ik even van het gas af moest. Toen ik de bocht wilde insturen werd ik vanachter aangereden waardoor ik de bocht miste. Hierdoor ging ik van de baan en sneed ik de derde bocht af om weer terug op het circuit te komen. Het gevolg van deze actie was dat ik twee plekken verloren had maar ik kon weer aansluiten in de groep. Bij het ingaan van de laatste bocht voor het opkomen van het rechte stuk remde ik de motor in onbalans waardoor ik diverse plekken verloor en de aansluiting met de kopgroep kwijtraakte. Hierdoor kwam ik in tweede groep terecht waar Gbelec uit weg reed, dit gat wist ik snel dicht te rijden. 

We reden samen weg uit de achtervolgende groep van 5. Na twee rondes zakte het tempo van Gbelec waardoor ik hem zo snel mogelijk wilde passeren, echter counterde hij mij diverse keren waardoor ons tempo zakte en het achtervolgende groepje opnieuw kon aansluiten. Vervolgens was ik de de laatste 4 rondes in strijd om de achtste plaats met de Italiaan Casadei, waarbij ik het meeste kopwerk verrichte. Bij het ingaan van de laatste ronde reed ik aan de leiding maar Cassadei kwam mij in de bocht na het lange rechte stuk voorbij. In de laatste bocht probeerde ik hem nog te counteren maar kwam hiervoor net te kort. Vlak achter Cassadei kwam ik als negende over de finish waar ik gezien het verloop van de wedstrijd zeer tevreden mee ben.”

MOTORSPORT - Rookies Cup, GP of San Marino

Terugkijkend op zijn Misano weekend overheerst de tevredenheid bij Robert, zeker na de tegenvallende kwalificaties in Brno en Silverstone weekend. Het tempo en verschil met de kop was miniem, gedurende de race was Robert verwikkeld in leuke gevechten en kon hij constant het tempo bepalen zijn groep.

Direct na de finish van de race is Robert samen met bijna alle Nederlanders uit de MotoGP paddock naar het podium gegaan om Bo toe te juichen en te feliciteren met het behalen van zijn titel in de Rookies Cup.

Zondag was er geen race voor Robert maar was hij wel naar het circuit gegaan om de races te kijken en als afsluiter van het race weekend zijn we zondag avond in Italiaanse stijl gefinisht met een pizza!

Aankomend weekend heeft Robert even pauze maar zal hij op zondag wel aanwezig zijn in Assen als toeschouwer tijdens de British Superbikes.
Over anderhalve week is het laatste race weekend van de Rookies Cup op het circuit van Aragon in Spanje. Robert hoopt hier nog een klein stapje te kunnen maken en tijdens de kwalificatie zicht te kunnen kwalificeren bij de eerste drie rijen. Op het moment staat Robert op de elfde plaats in het kampioenschap met 54 punten. Natuurlijk wil Robert het Rookies Cup seizoen afsluiten met een sportieve knaller!