Overwinning voor Schotman tijdens de Battle of the Nations

Afgelopen weekend vond het één na laatste raceweekend van de KTM RC 390 Cup plaats tijdens de Battle of the Nations in Assen. Robert Schotman wist de spannende wedstrijd te winnen en deed zeer goede zaken voor het kampioenschap, aangezien zijn directe concurrent geen punten pakte.

12120059_1649002988680538_270360623550082663_o

Zaterdag
Op zaterdag werden twee kwalificaties verreden. Bij redelijk lage temperaturen maar met goed weer startten de rijders voor de eerste kwalificatie.

Robert: “De sessie begon goed en ik kwam al snel in mijn ritme. Ik probeerde gelijk een hoog tempo te leggen zodat ik helemaal vooraan de groep vrij baan zou hebben. Sasha de Vits kwam me echter voorbij uit de slipstream. Hij is een stuk kleiner en lichter dan ik en had dus een voordeel op de rechte stukken, daar stond tegenover dat ik later kon remmen en makkelijker de motor de bocht in kon sturen. Ik besloot dus om me terug te laten zakken en dan naar hem toe te rijden. Zo had ik in de bochten vrij baan en kon ik op het rechte stuk slipstreamen. Dit werkte goed en ik kon de eerste kwalificatie op de 1e plek afsluiten.

De tweede kwalificatie leek al bijna op een race. We reden in een groep van 7 rijders waarin vaak van positie werd gewisseld, waarbij iedereen probeerde via de slipstream een goede rondetijd te kunnen zetten. Ik liet me net als in de eerste kwalificatie een stuk terugzakken om naar de groep toe te rijden. Er was een rondje waarin dit perfect lukte, ik wist van achteraan de groep helemaal naar voren te rijden en die tijd was goed voor de 1e startplek. Daarbij wist ik ook mijn persoonlijke snelste rondetijd op Assen met een halve seconde te verbeteren.”

10517428_1649002182013952_4442936598077144749_o

Zondag
Nadat er een parade ronde was geweest waarin ook alle KTM Cup rijders meereden, ging de race van start. Robert: “Ik had een redelijk goede start en ging als 3e de eerste bocht in. Ik wist al snel aan kop te komen en probeerde een gaatje te slaan. Samen met één andere rijder, Glenn, lukte dit en we streden de halve race om de eerste plek.  We lagen echter maar een seconde voor op de twee achtervolgende rijders en toen Glenn een foutje maakte konden ze van zijn slipstream profiteren. Hierdoor ontstond er een kopgroep van vier rijders. We hadden een hele mooie strijd waarin ik veel op kop reed. Op het rechte stuk richting de Ramshoek en de GT chicane wist ik uit de slipstream van Sasha te komen en het lukte hem niet meer mij terug in te halen. Ik kwam dus als 1e over de finish en wist de wedstrijd te winnen!”

Volgende race
Voor de wedstrijd in Assen stond Robert 6 punten voor op Djim Ulrich, zijn grootste concurrent in de strijd om de titel. Maar Ulrich wist vanwege een crash geen punten te pakken. Schotman gaat daardoor met een voorsprong van 31 punten naar de laatste twee races in Croix, op 24 oktober.

Daar gaat hij proberen het kampioenschap van de KTM Cup te winnen!