Ongelukkig weekend voor Schotman in Jerez

Een ongelukkig weekend voor Robert Schotman in de World Supersport 300 klasse op Jerez. Er werden dubbele races verreden, waarvoor de MTM Kawasaki coureur zich na een moeilijke Superpole als vierentwintigste kwalificeerde. In de eerste race finishte Robert als negentiende en in de tweede race werd hij in de eerste bocht van zijn motor gereden.

Robert Schotman had niet getest in Jerez, zoals veel andere rijders wel gedaan hadden. Daarom was het voor de coureur uit Dordrecht extra zuur dat de baan nat was tijdens de eerste vrije training. De tweede vrije training was voor Robert eigenlijk zijn eerste echte sessie om de afstelling van zijn Kawasaki Ninja 400 te bepalen op het Spaanse circuit. Na afloop van deze training werden er diverse veranderingen doorgevoerd en het tempo van Robert ging dan ook duidelijk om in de derde vrije training van zaterdagmorgen. In de kwalificatie lukte het Schotman echter niet om ruimte op de baan te vinden voor een snelle ronde en moest hij genoegen nemen met een vierentwintigste startplaats.

In Jerez werden er twee wedstrijden verreden, vanwege de afgelaste race in Imola. Robert kende een goed begin van de eerste race op zaterdagmiddag en hij wist een aantal posities te winnen. Vervolgens kwam in de grote kopgroep door een aantal inhaalacties net voor Robert een splitsing. De MTM Motoport Kawasaki coureur kwam daardoor in gevecht terecht voor de achttiende plaats. Robert was op weg om de strijd in de groep te winnen, maar hij werd in de laatste ronde aangetikt waarbij die rijder viel. Robert kon wel op de motor blijven zitten, maar verloor wel een plaats waardoor hij als negentiende finishte. Uiteraard baalde Robert van dit resultaat.

In de tweede race had Robert helemaal geen geluk. Na de start crashte een rijder in de eerste bocht en hij nam Robert mee in zijn val. Door een ander incident op de baan volgde er een rode vlag. Robert en zijn team deden er alles aan om de motor zo goed mogelijk te repareren voor de herstart. Robert startte vanuit de pitstraat, maar al snel bleek de radiateur kapot te zijn en moest hij na één ronde al weer binnenkomen. De volgende ronde van het World Supersport 300 kampioenschap is van 21 t/m 23 juni op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië.

Robert Schotman: ‘Door het slechte resultaat in de kwalificatie zijn beide races helaas geëindigd in een teleurstelling. Maar we nemen ook een aantal positieve punten mee naar Misano. Ondanks het missen van de test stond ik er in de trainingen nu beter bij dan bij de afgelopen races. Helaas kwam dit er niet uit in de kwalificatie. Daarnaast heb ik dit weekend een stuk agressiever gereden dan in de vorige weekenden. Dit is het punt waarop ik de meeste winst kan behalen en ik ben blij dat ik daar een flinke stap in heb kunnen zetten in Jerez. Ik kijk dus uit naar de race in Misano!’

Foto credit: Randy van Maasdijk